Polisen som sadlar om

JENSEN Yrkeshögskola arbetar sedan hösten 2022 med att säkra Sveriges kompetensförsörjning inom branschen hovslageri. På Wenngarns slottsområde i Sigtuna, norr om Stockholm samlas de studerande för teoretisk genomgång, men även för att öva smide i den nya smedjan. 
En av utbildningens hängivna studenter är Mats Persson, 43 år och till yrket polis. Mats har under många år arbetat som områdespolis, i särskilt prioriterade områden, söder om Stockholm, men kände att det var dags att sadla om och valet föll på utbildningen hovslagare.Men på fritiden är det familjen och deras gemensamma intresse för hästar som gäller.

Har du alltid haft ett intresse för hästar?

Hästintresset kom som först när jag träffade min fru, för åtta år sedan. Hon höll på med hästar och även jag fastnade för det, så nu bor vi i hus på landet tillsammans med våra två barn och i stallet står 3 quarterhästar och 2 welshponnys, de sistnämnda är barnens.

Innan du kom i kontakt med hästar, hade du kunnat se dig själv i detta yrke?

Nej, innan jag började syssla med hästar så hade jag nog inte ens en tanke på att yrket hovslagare existerade, men jag hade en dröm om att få jobba med någon form av hantverk. Jag har alltid gillat att snickra och meka, så jag började googla efter utbildningar inom hantverk och fann denna – en ren slump. Jag gjorde en chansning och sökte och resonerade som så att det är bättre att söka och sedan hantera hur vardagen ska fungera om jag råkar bli antagen. Man vet ju heller inte hur något är, förrän man har provat på.
Det var likadant när jag blev polis, jag råkade se en annons och på den vägen var det. Men efter 17 år i den branschen, behövs omväxling. Intresset för hantverk har dock bestått och i kombination med att jag fick upp ögonen för yrket, så kändes det än mer viktigt att testa någonting nytt här i livet

Finns det några likheter mellan att vara hovslagare och polis?

Ja, man måste vara lyhörd när man arbetar med människor och allmänheten. Lyhörd inför varje hästägares upplevelser runt sina hästars eventuella problematik.

Har du ångrat att du påbörjade utbildningen?

Absolut inte! Utbildningen innehåller mycket praktik och det är ganska tufft och krävande, så när jag väl kommer hem på kvällarna så känns det faktiskt väldigt skönt att jag har gjort någonting med hela kroppen, till skillnad från att bara prata, vilket jag till stor del gör på min ordinarie arbetsplats, även under yttre tjänst. Jag har dessutom skapat någonting, vilket är en härlig känsla för både kropp och själ. Jag skulle nog säga att det här yrket ger den där känslan som många verkar få när de börjar spela golf, d v s har man väl provat är det lätt att man blir helt uppslukad av det. Du nämnde att det är mycket praktik, kan du berätta mer om det?
En anledning till att jag blev särskilt intresserad av just denna utbildning var för att den innehöll så mycket praktik, även utöver kurserna ”Lärande i arbete”, som är de generella praktikperioderna. Hade det varit mer av skolbänkslärande, så hade jag nog aldrig valt att ens testa. Praktiken innebär att man få tid att träna på hantverket, det är inget som det går att läsa sig till. Här krävs att faktiskt få in rörelserna, så att det sätter sig i muskelminnet samt få öga för hovens former och hur en välskapad och stark hov ska se ut.  
Alla olika individer har olika förutsättningar, oavsett om det gäller hästar eller människor och alla måste därför behandlas utifrån de egna förutsättningarna för att kunna fungera optimalt.

Ibland träffar vi på hästar vars hovar inte ser så roliga ut, men när vi är färdiga och det ser bra ut och man upptäcker att hästen är bekväm, så ger det en riktigt bra känsla. Man bygger på med nya moment under hela praktiken och varje moment måste sitta innan man går vidare.


Vad tycker du om konceptet Yrkeshögskola?

Här får man ta ansvar över sitt eget lärande, det känns skönt och man blir inte lika beroende. Alla tar själva ansvar för hur bra man vill bli i slutänden och vilken nivå man vill ligga på. Vi är vuxna människor som går utbildningen. En del kommer direkt från gymnasiet, men många har också provat på att arbeta med annat innan sina studier.

Måste man bo på landet och ha en verkstad på tomten för att tycka om hovslagaryrket?
Verkligen inte. Hela idén med att jag påbörjade en hovslageriutbildning grundar sig snarare i att jag ville arbeta inom hantverk, oavsett om jag bor i lägenhet inne i stan, villa eller på landet.

Vilken typ av människa, skulle trivas i yrket?

Personer som tycker om att arbeta med kroppen, men även gillar att träna mycket, för det är ett slitigt jobb och kroppen måste hålla. Har man inte det intresset, så löper man risken att helt enkelt inte orka hålla ihop.
Du bör också vara bra på att ta folk, skapa bra kundrelationer, men även ha lite intuition och kunna känna och läsa av hästarna och det är något som vi lär oss i kursen ”Etologi”. Exempelvis, så lär vi oss att kunna parera hästars plötsliga infall, genom att skapa flyktvägar. 
En fördel kan vara att man har hållit på med hästar på marknivå. Det gäller alltså att inte bara ha vana av att rida en häst, utan även att få den att stå still när man befinner sig på samma nivå. Dessutom så ska man vilja utvecklas och inte bara tro att allt ska komma utav sig själv, bara för att man går en kurs eller en utbildning. Det är något som man gör för sin egen skull. Det räcker inte att bara bli godkänd i en kurs för att komma vidare till nästa steg - snarare behöver man fördjupa sig.

Skulle du rekommendera utbildningen?

Ja, det gör jag, men inte om du inte är mogen nog att ha disciplin och även kunna tänka dig att lägga ner extra tid under din fritid och verkligen satsa. Det gäller även val av praktikplats – du kan vara bekväm och välja första bästa plats eller så är du beredd att åka en bit för att komma till den bästa LIA-värden, i vissa fall t o m bo borta under veckorna.

Varför är det viktigt att anlita en utbildad hovslagare? 

Att anlita en hovslagare som fått en gedigen utbildning borgar för att hästar inte blir felskodda och plågas, såväl som att hästägaren slipper de dyra veterinärkostnader som kan uppstå till följd av att någon, som helt eller delvis saknat de kunskaper, färdighet och kompetenser, gjort ett dåligt jobb.

Är det här en utbildning som är enkel att kombinera med familjelivet?

Jo, absolut det går, men det gäller att ha sin partner på sin sida, för om än utbildningen endast sker under en begränsad period, så kan det bli långa dagar. Jag bor i Nykvarn och åker ca en timme till min praktikplats och arbetar där mellan 07:00-16:00, det innebär att jag reser kl. 06:00 på morgon och kommer hem vid 17:00.
Hur ser du på din yrkesverksamma framtid?
Min tanke är att starta en egen firma och under en övergångsperiod, sko hästar på deltid. 
När jag lyckats bygga en bra kundkrets, tillräckligt stor att överleva på, då kommer jag att vara hovslagare på heltid, men tills jag nått dit, kommer jag parallellt att arbeta som polis.

Känns det riskfyllt att starta eget?

Det ger självfallet inte samma trygghet som att vara anställd hos polisen, men det skapar andra möjligheter och frihet. Man säljer det ena och köper det andra. Dessutom så får vi den kunskap vi behöver för att driva företag genom utbildningens kurser i företagsekonomi.

 

häst