Digital kommunikatör

Vem är du?

Du är en person som verkligen har ett intresse för kommunikation. Du reflekterar ofta över din och andras kommunikation och du har även en förståelse för att det som du säger inte är lika viktigt som hur det tas emot. Du känner igen dig direkt när någon säger “sändare, mottagare, brus” och vet att vägar runt eller genom det där bruset är nyckeln till framgångsrik kommunikation.

Du har även ett intresse för ny teknik, i alla fall som verktyg för kommunikation. Du har en god datorvana och även om du inte nödvändigtvis måste ha stenkoll på alla sociala medier, bör du ha en grundläggande förståelse för och ett intresse av deras genomslagskraft som kommunikationskanaler. En del av detta är att du har

Eftersom utbildningen kräver en tidigare yrkeserfarenhet som kommunikatör och/eller informatör (eller motsvarande), är även detta en förutsättning för att kunna bli behörig.

Det här blir du

IT-projektledaren fyller i en mycket viktig funktion i dagens samhälle. Stora delar av befolkningen har en relativt hög medvetenhet om att IT genomsyrar samhället. Dock är det ganska få som tänker på i vilken grad som det gör det. Tekniken är en så naturlig del av vår vardag att de flesta av oss inte reflekterar över att det mesta av det vi gör i vår vardag på något sätt är skapat genom att projektledare och utvecklare suttit och svettats över uppgiften. När du står i kö på apoteket, när du stämplar på bussen, när du kör bil, alla appar på din telefon. Ja till och med din kaffemaskin ligger det ett IT-projekt bakom!

Det är ännu färre som vet hur komplexa dessa system och tekniklösningar är. Eller hur mycket kompetens och kunnande som krävs för att få även en till synes enkel funktion att fungera som den skall. Inom IT-världen arbetar man i stor utsträckning i team för att lösa sådana här problem och utmaningar. Teamet består oftast av ett antal utvecklare och en projektledare, lite beroende på vilken eller vilka metoder som används. Enkelt uttryckt leder projektledaren teamets arbete, samtidigt som de ansvarar för relationen med kunderna. Kunden i sin tur kan både vara intern, till exempel om det är en IT-avdelning som sköter arbetet, eller extern, om det handlar om en byrå.

Den här utbildningen ger dig verktygen för att kunna bli en bra projektledare. Du får utbildning inom både traditionella och agila projektmetoder och -leveransformer och en bred bas att stå på för att kunna leda IT-projekt inom mjukvaruutveckling. Utöver detta får du en grundläggande förståelse för den teknik som du och ditt team senare kommer att arbeta med. Efter examen kommer du dessutom att ha fått över 20 veckors erfarenhet genom den LIA som är en del av utbildningen.

Det här får du arbeta med

Som IT-projektledare har du en central roll i leda ett team för att kunna leverera till kund. I arbetsuppgifterna ingår väldigt varierande nivå av ansvar. På ett stort multinationellt företag handlar det om att vara en person av tusentals, exempelvis när en bil skall utvecklas. En sådan tjänst kan passa dig som brinner för strukturer och att vara en del av något större. På en webbyrå kan du istället vara en person som behöver ha stenkoll på varje detalj och ett projekt kan stå och falla med dig. Detta kan passa dig som trivs bättre i rollen som ledare och att agera i mindre enheter.

Projektledarrollen handlar mycket om att skapa ordning i kaos. Man behöver förstå och gilla att det väldigt sällan blir som man tänkt sig och att en god projektplan är väldigt viktigt, men att kunna tackla de hinder som kommer på vägen är ännu viktigare. Rent konkret är det en väldigt intressant kombination av att arbeta med människor, teknik och dokumentation. En god IT-projektledare är en allkonstnär som både behöver kunna hantera det personliga mötet, tekniken och projektdokumentationen.