Jag riskerade att bli uppsagd – hittade drömyrket

 

Liza Drifttekniker

Liza Tuvesson, Driftteknikerutbildningen, JENSEN yrkeshögskola i Stockholm

Varför sökte du utbildningen Drifttekniker på JENSEN yrkeshögskola? 
- Som många andra har YH-utbildningar, universitet och högskolor haft ett enormt söktryck på grund av den pågående pandemin. Hösten 2020 var det rekordmånga som sökte och så gjorde även jag.  Jag riskerade att bli uppsagd från hotell- och restaurangbranschen som drabbades hårt av pandemin. Plötsligt stod mitt val mellan att stanna kvar och eventuellt bli arbetslös eller att sätta mig i skolbänken igen efter 14 år! 

- Jag velade men tog chansen och sökte. Anledningen till att jag sökte just drifttekniker är för att jag har en lillebror som arbetar som det och fått inblick i att det är ett väldigt socialt och varierande arbete mot både kund och kollegor. Att ha ett stillasittande arbete har aldrig lockat mig och då känns drifttekniker som ett drömyrke. Du arbetar med dataövervakning och administration på arbetsplatsen i ena stunden för att i nästa stund göra felavhjälpande underhåll kring inomhusmiljö ute hos kund. 

Vad är det roligaste och bästa med utbildningen?
- Jag har fått lära mig namnen på alla saker man alltid ser i byggnader, fastigheter och på anläggningar. Alltifrån vad komponenter i undercentraler heter till rören i taken. Många föreläsare säger alltid: ”Nu kommer du veta vad den här mojängen heter eller varför dom byggt den när du ser den”. Det är kul för det stämmer verkligen, yrkesskadad redan i skolbänken. Att jag sedan hamnat i en klass där vi hjälper varandra med anteckningar och projektarbeten är en stor bonus och vi skämtar och skrattar mycket.

- Jag var rädd att inte hinna med både skola och småbarn, då jag är ensamstående småbarnsmamma varannan vecka. Ack så fel jag hade, jag har verkligen prioriterat skolan och levererat under varje kurs och detta har gett mig mer fritid än när jag arbetade heltid. 

”Företagen är väldigt intresserade av oss som studerar till drifttekniker.” 

En viktig del av utbildningen är praktik hos arbetslivet, berätta, var ska du göra praktik och vad ska du arbeta med?
- Jag har blivit erbjuden praktik på två olika företag och måste bestämma mig snart var jag vill vara.  Våra fysiska studiebesök har blivit inställda på grund av pandemin och jag ser verkligen fram emot att få komma ut på plats i höst och ta del av det praktiska arbetet.  Företagen är väldigt intresserade av oss som studerar till drifttekniker eftersom det är stor brist på oss med färsk kunskap om ny teknik ute på företagen. 

”Du som börjar utbildningen i höst kommer ut i arbetslivet direkt.”

Kvinnliga drifttekniker efterfrågas
- På skolan idag finns det endast fem tjejer bland alla män som går utbildningen. Fastighetsägare och olika kunder ser en positiv utveckling där fler och fler kvinnor som kommer in i branschen får bra kontakt med kunden och en hög kundnöjdhet. Vissa anläggningar dessutom som hotell, simhallar och SPA vill gärna ha fler tjejer som sköter driften.
 
- Jag visste att det är en mansdominerad bransch jag ska in i men med lite jävlar anamma kommer man långt och genom att verkligen visa sitt intresse kan du särskilja dig. 

Varför vill du rekommendera andra att gå den här utbildningen?
- Det är en utbildning med ”frihet under ansvar” och så länge du prioriterar studierna kommer du klara utbildningen. Vi som studerar just nu kommer från olika branscher och olika bakgrund och några har ingen erfarenhet alls av fastigheter men klarar detta med bravur. Du som börjar utbildningen i höst kommer få gå ut i arbetslivet direkt och göra studiebesök på spännande anläggningar nu då pandemin förhoppningsvis snart är över. 

- Under vår första kurs ”bygg- och fastighetsteknik” hade vi en föreläsare som heter Mattias Wolin och han sa en sak som vi alla tagit med oss och som verkligen svetsade samman vår klass: ”Se inte varandra som konkurrenter, hjälp varandra i stället för ni är framtidens kollegor”


Läs till Drifttekniker på 2 år

Utbildningen Drifttekniker är en kvalificerad utbildning som ger dig den kompetens som krävs för att kunna arbeta i den efterfrågade rollen i fastighetsbranschen.

Läs mer


Kort fakta om YH-utbildning

  • Yrkeshögskolorna i landet ökar i popularitet – i år har fler än någonsin ansökt. YH-utbildningar inom data och IT är några av de områden som ökar mest i popularitet.
  • 9 av 10 får jobb efter en Yrkeshögskoleutbildning (93 %) .
  • 9 av 10 arbetsgivare anser att YH-utbildningar ger den kompetens som arbetslivet efterfrågar (94 %).