IT-projektledare

Vem är du?

Först och främst är du intresserad av teknik. Med tanke på hur snabbt den tekniska utvecklingen går behöver du vara nyfiken på vad som händer och intresserad av att lära dig mer.  Det är ett plus om du har en teknisk bakgrund, annars kan du ta igen det om du verkligen är intresserad och motiverad.

Det är också viktigt att du tycker om att arbeta med människor och ta en ledande roll. Det blir en stor del av ditt arbete att få människor att förstå vad du vill, att förstå vad andra människor vill och att få människor att fungera med varandra. Att vara en god kommunikatör och lyssnare tar dig en bra bit på vägen.

Att ha skinn på näsan är också en bra egenskap, eftersom en projektledare får vara beredd på att bli ifrågasatt från alla håll. Då är det viktigt att tro på sig själv och inte låta sig bli överkörd. Människor kommer att förlita sig på dig och att du är den som löser problemen. För att kunna göra det krävs det att du är flexibel och alltid kan se möjligheter. Den ena dagen är inte den andra lik och det ställer krav på dig som person. Men det innebär också att du har väldigt varierande och stimulerande arbetsuppgifter. Med rätt inställning kommer du att ha världens roligaste jobb!

Det här blir du

IT-projektledaren fyller en mycket viktig funktion i dagens samhälle. Tekniken är en så naturlig del av vår vardag att de flesta av oss inte reflekterar över att det mesta av det vi gör i vår vardag på något sätt är skapat genom att projektledare och utvecklare suttit och svettats över uppgiften. När du står i kö på apoteket, när du stämplar på bussen, när du kör bil, alla appar på din telefon, ja till och med bakom din kaffemaskin ligger det ett IT-projekt!

Det är ännu färre som vet hur komplexa dessa system och tekniklösningar är. Eller hur mycket kompetens och kunnande som krävs för att få även en till synes enkel applikation att fungera som den skall. Inom IT-världen arbetar man i stor utsträckning i team för att lösa sådana problem och utmaningar. Teamet består oftast av ett antal utvecklare och en projektledare, beroende på vilken eller vilka metoder som används. Projektledaren leder teamets arbete, och ansvarar samtidigt för relationen med kunderna. Kunden i sin tur kan vara intern, till exempel företagets IT-avdelning, eller extern, om du arbetar på en byrå.

Den här utbildningen ger dig verktygen för att bli en bra projektledare. Du får lära dig både traditionella och agila projektmetoder och -leveransformer och får en bred bas att stå på för att kunna leda IT-projekt. Du får också en grundläggande förståelse för olika tekniker inom mjukvaruutveckling som du och ditt team senare kommer att arbeta med. Efter examen kommer du dessutom att ha fått över 20 veckors arbetslivserfarenhet genom den LIA som är en del av utbildningen.

Det här får du arbeta med

Som IT-projektledare har du en central roll i leda ett team för att kunna leverera till kund. I arbetsuppgifterna kan ingå väldigt varierande nivåer av ansvar. På ett stort multinationellt företag är du en av tusentals medarbetare, exempelvis när en bil skall utvecklas. En sådan tjänst kan passa dig som brinner för strukturer och att vara en del av något större. På en webbyrå kan du istället vara en person som har stenkoll på varje detalj i ett projekt som kan stå och falla med dig. Detta kan passa dig som trivs bättre i rollen som ledare och att agera i mindre enheter.

Att vara IT-projektledare är en väldigt intressant kombination av att arbeta med människor, teknik och struktur, och en bra IT-projektledare är en allkonstnär som både kan hantera det personliga mötet, tekniken och projektdokumentationen. Projektledarrollen handlar mycket om att skapa ordning i kaos. Man behöver kunna trivas med att det väldigt sällan blir som man tänkt sig och förstå att det är viktigt med en god projektplan, men ännu viktigare att kunna tackla de hinder som kommer på vägen.