Här är svar på våra vanligaste frågor om utbildningen och antagningen.
- Jag vill söka omställningsstöd, hur fungerar det?
Om du vill söka omställningsstöd kan du läsa mer om hur man ansöker och vad som krävs på följande länkar:
- Vad krävs för att söka en YH-utbildning?
För att ansöka till en YH-utbildning måste du ha vissa förkunskaper.
Behörigheten delas in i grundläggande behörighet och särskilda förkunskaper.- För att antas behöver du grundläggande behörighet vilket innebär att du:
- avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning
- har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven under punkt 1,
- är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning eller,
- genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
De särskilda förkunskaperna varierar beroende på vilken utbildning du söker till, se detaljerad information under respektive utbildning.
- När och hur ansöker jag?
Från och med i januari kan du skicka in din ansökan till höstens utbildningsstarter. Sista ansökningsdag för våra utbildningar är i april och därefter tar vi emot sena anmälningar för vissa utbildningar. Du ansöker via länken du hittar på hemsidan under respektive utbildning eller under ansökningssidan, varmt välkommen med din ansökan
- Ansökan steg-för-steg:
- Klicka på Ansök till utbildningens namn
- . Registrera konto med e-postadress och ditt personnummer
- Fyll i namn och kontaktuppgifter
- Ladda upp betyg och övriga dokument
- Klicka på knappen "skicka in ansökan"
- När du skickat in din ansökan får du automatiskt ett bekräftelsemail
- Vad är viktigt att tänka på när jag lämnar in min ansökan?
Ju tidigare du lämnat in en komplett ansökan desto bättre. Betyg från avslutad gymnasieutbildning ska antingen vara en scannad eller fotad version av originalet. För tillträde till vissa av våra utbildningar krävs också arbetslivserfarenhet och då ska du skicka in ett tjänstgöringsintyg. Vad som gäller som särskilda förkunskapskrav hittar du under respektive utbildning
- Ska jag söka fast jag är osäker på om jag är behörig?
För dig som inte uppfyller de formella kraven på grundläggande behörighet och/eller särskilda förkunskaper finns ändå en möjlighet att bli antagen. Skolan kan göra undantag om man bedömer att en sökande kommer att kunna klara utbildningen och arbeta inom det yrke utbildningen leder till. Du måste då sammanställa och bifoga dokument som styrker kunskaper och kompetenser som är relevanta för den sökta utbildningen och/eller göra behörighetstester.
- Hämtar ni mitt gymnasiebetyg från antagning.se?
Nej, vi har inte tillgång till det. Du måste därför skicka med ditt gymnasiebetyg i din ansökan.
- Jag läser komvux/gymnasium/folkhögskola och blir färdig i slutet av terminen, när måste jag komplettera min ansökan med mina betyg?
Om du fortfarande har pågående studier på t.ex. gymnasiet eller inom vuxenutbildningen är sista kompletteringsdagen för betyg den 15 maj.
Vi behöver få ett intyg på ett betygsutdrag för att se att du följer utbildningen enligt kursplan. Komplettera din ansökan med ett bifogat intyg från skolan som visar detta.- Om jag har utländska gymnasiebetyg - hur gör jag då?
Om du har utländska gymnasiebetyg eller motsvarande behöver du en bedömning av utländska betyg som utfärdas av UHR (Universitets- och högskolerådet). En komplettering/underlag i svenska måste finnas med utöver den särskilda behörigheten. Du ansvarar själv för att få dina betyg bedömda av en auktoriserad översättare.
- Hur ska intyg om arbetslivet se ut?
Det ska vara tjänstgöringsintyg där start- och slutdatum samt tjänstens omfattning framgår och om det är hel- eller deltid. Inriktningen eller befattningen på din tjänst ska vara specificerad. Du kan skicka med intyg från flera olika anställningar så räknar vi ihop den totala erfarenheten. Intyget ska vara undertecknat av din arbetsgivare.
- Vad händer om det är fler behöriga än antal platser?
Om det är fler behöriga sökande än antalet platser så kommer ett urval att göras. På JENSEN yrkeshögskola använder vi oss utav urvalstestet, Understanding Personal Potential (UPP). Vi erbjuder även en kortare antagningsintervju i grupp som också är en del av urvalet. Alla poäng från urvalet summeras och de sökande som har högst totalpoäng blir antagna till utbildningen. Resterande behöriga sökande blir placerade på reservplats.
- Hur fungerar urvalstesterna?
Urvalstestet skrivs digitalt på distans. Testet skickas ut i omgångar under antagningsperioden och man har 5 dagar på sig att skriva testet vid varje tillfälle. Missar man att skriva testet erbjuder vi ytterligare en omgång. Det finns ingen möjlighet att skriva testet utanför tillfällena. Poängen du får på testet ligger till grund för urvalets rangordning.
- När och hur får jag reda på om jag är antagen eller inte?
Om du har blivit antagen får du ett antagningsbesked under perioden 14-16 juni 2023. Har du blivit antagen behöver du svara och tacka ja till din plats, du som sökande har tre dagar på dig att tacka ja till din erbjudna plats.
Är du placerad som reserv kan du bli antagen ända fram till att utbildningen har startat eller senare i mån av plats. Du kan följa din antagningsstatus på yh-antagning.se.- Måste jag tacka ja eller nej till min plats?
Om du blir antagen till utbildning behöver du tacka ja eller nej till din plats. Vi har många sökande så meddela ditt besked så snart som möjligt. Det är viktigt att du lämnar besked även om du inte vill ha platsen.