Systemutvecklare Java

Vem är du?

Du tycker att IT och programmering är roligt, och brinner för att bygga system själv från grunden. Du lockas mer av långa rader av kod, algoritmer, regler och kommandon än av utseende, gränssnitt eller grafik. Du vill se och förstå kärnan i olika system.

Java är ett strukturerat språk som kräver att du tycker att det är roligt att lösa både abstrakta och konkreta problem. Du är en person som inte ger dig i första taget och som är van att arbeta på tills du förstått problemet och hittat en bra lösning. När du lärt dig Java och behärskar språkets struktur har du också en mycket bra grund att stå på för att lära dig nya språk.

Känner du att denna beskrivning inte passar in riktigt på dig, utan är mer intresserad av användarupplevelse och gränssnitt, och att programmera för att skapa kreativ och snygg design? I så fall kan kan du titta närmare på utbildningen JavaScript-utvecklare istället. Klicka här för att läsa om utbildningens innehåll. (länk till JavaScript-utvecklare)

Det här används Java till

Med ett stort och välorganiserat bibliotek, färdiga datastrukturer och ramverk är Java ett av de populäraste programspråken i världen. 97% av världens företagsdatorer, 3 miljarder mobiltelefoner och 125 miljoner tv-enheter i världen kör Java. Det finns 9 miljoner Javautvecklare i världen, och det är idag den främsta utvecklingsplattformen och förstavalet för systemutvecklare.

Vill du se exempel på vad Java används till? Slå bara på en Androidtelefon och välj vilken app som helst. Eller när du köper något online, registrerar dina uppgifter, anmäler dig till något - det är oftast funktioner skrivna i Java. Finansbranschen och många banker som Swedbank, SEB, Nordea, Avanza, Danske Bank, Barclays och Goldman Sachs använder Java för att bygga sina digitala system och bearbeta data. Java är stort inom både e-handel och webbapplikationer och används även inom offentlig verksamhet som sjukvård, utbildning och försvar. Big Data-teknologier som Hadoop, Internet of Things (IoT)  och onlineplattformar som Twitter, Tumblr, LinkedIn och Google är beroende av Java. Även inom bilindustrin finns det en stor efterfrågan på Java. Kan du Java, kan du få jobb i vilken bransch som helst och nästan vilket företag som helst.

Vad är bäst - systemutveckling i Java eller .NET/C#?

Java och det Microsoft-utvecklade .NET/C# är väldigt lika och används på motsvarande sätt. De har båda sitt ursprung i C och C++ och baseras på standardiserade sätt att hantera databaser, koda webbsidor, hantera meddelanden och koppla upp till externa program och resurser. Båda plattformarna erbjuder färdiga komponenter och tjänster som förenklar utvecklingen av applikationer genom att utvecklaren slipper den grundläggande programmeringen och istället kan fokusera på logik och funktionalitet. Den största skillnaden mellan Java och .NET är att Java är plattformsoberoende medan .NET är utvecklat för Microsoftmiljö.

Java är svårare än .NET, men det innebär också att den som kan Java har lättare att också lära sig .NET än tvärtom. Java ger också en god grund för att snabbt lära sig även andra programmeringsspråk.

Det här får du arbeta med

Att programmera i Java betyder att arbeta mycket backend, med andra ord på serversidan. Med Java skapar man logiken och algoritmerna i program och databaser. Med hjälp av Java kan du göra snabba och effektiva beräkningar, samla information i databasen och hantera och analysera uppgifterna. Du får använda din logik för att skapa regler och kommandon, lösa problem och tänka ut nya lösningar. Det är ett spännande, utmanande och stimulerande jobb.

Java är ett plattformsoberoende språk, som fungerar för olika operativsystem, webbläsare och applikationer. Man kan skapa program för webbtjänster, onlineforum, e-handel, undersökningar och bearbetning av HTML-formulär, liksom kraftfulla och effektiva applikationer för mobiltelefoner, fjärrprocessorer, mikrostyrenheter, trådlösa moduler, sensorer, gatewayer, konsumentprodukter och i stort sett alla andra elektroniska enheter.

Bland de företagen som oftast söker Javautvecklare kan du hitta Google, Spotify, Nordea, SEB, Klarna, CapGemini, Accenture, Salesforce, Ericsson, Nasdaq, Swedbank. Storytel, Trustly, NetEnt, ÅF, Amazon och många, många andra.