Hoppa till huvudinnehåll

Teknisk testare

Bli teknisk testare på 1,5 år! I takt med att allt fler funktioner digitaliserats har IT-system och programvara blivit allt viktigare för företag att kunna kvalitetssäkra sina nya system och programvaror - där rollen som teknisk testare är avgörande!

Intresseanmälan Läs mer1,5 år • 300 Yh-poäng • Klassrum • Helfart • Stockholm


 

Har du frågor om utbildningen eller ansökan?
Kontakta oss!

 

Björn

Rachida Bouizgarne
rachida.bouizgarne@jenseneducation.se
073-640 64 39 

 

Ledningsgrupp

Ledningsgruppen ansvarar för att utbildningen har den kvalitet och det innehåll som krävs för att leda till jobb efter examen. Här ingår företag som själva har behov av tekniska testare, och när utbildningen startat även representanter för de studerande.

Loggor TT

 

Vem är du?

Skulle du vilja att dina datorprogram fungerade bättre och snabbare? Att de var enklare att installera och aldrig kraschade? På den här utbildningen ligger fokus på kvalitetssäkring av programvara, webbplatser och IT-system så de blir bättre, snabbare och mer stabila att använda.

Bland dina främsta egenskaper finns ett utpräglat kvalitetstänkande dvs du är mån om att det du arbetar med blir rätt. Du är orädd och nyfiken och gillar utmaningar. Du har förmåga att se situationer från olika perspektiv och se vad som händer om man gör en sak på ett sätt som inte var tänkt. Du kan tänka utanför ramarna, och har fantasin att på förhand kunna förutse vad som kan gå fel, så att det kan undvikas. Du är metodisk i ditt utforskande, eftersom du vill förstå och lära dig. Du vill gärna utforska orsaker till att fel uppstår, men framför allt skapa strategier för att upptäcka och förhindra fel och misstag innan de uppstår.

Du kombinerar systematiskt granskande med en utforskande och öppen attityd. Du är strukturerad, analytisk och har lätt att kommunicera. Du vågar ifrågasätta det som andra tar för givet, och du är den som utmanar andra genom att lyfta på locket och vidga perspektiven. När man lär känna dig vet man att du har en djupare tanke med det som vid en första anblick kan verka provokativt.

Du trivs med att vara del av ett team där alla fyller sin unika roll, men du är också självgående och drivande inom ditt område.

Innehåll

– Programmering för testautomatisering
– Testdriven utveckling
– Kravhantering
– Testprocesser och testmetodik
– Databashantering för testning
– Testtekniker
– Testverktyg för administration och felrapportering
– Verktyg för automatiserade tester
– Agil projektmetodik

Det här blir du

IT-system har idag en helt avgörande betydelse för företag och myndigheter, och eftersom IT-miljöerna blir alltmer komplexa krävs också alltmer specialiserad kompetens för att få allt att fungera som det ska. Det betyder att arbetsmarknaden för IT-specialister är mycket stor och kommer att växa under lång tid framöver. Inte minst finns det en stor efterfrågan och brist på personer som har kompetens att kvalitetssäkra de nya system och programvaror som hela tiden utvecklas.

Teknisk testning har en avgörande betydelse inom utveckling av allt från programvara och webbapplikationer för persondatorer och mobiltelefoner till komplexa system för industrirobotar, självstyrande bilar, Virtual Reality, Artificiell Intelligens och Internet of Things.

Du kan arbeta direkt för ett produktföretag, som konsult i eget företag eller med varierande kunder för ett konsultbolag. Du kan få arbeta med manuell utforskande testning, men mer och mer av testerna är idag automatiserade. Efter ett antal år kan du arbeta som Testledare, och efter en framgångsrik karriär kan du kanske sluta som Kvalitetsansvarig.

Under utbildningen lär du dig testmetodik och att utforma teststrategier, designa test och använda olika testverktyg, Du lär dig viss programmering och databashantering för scriptning och testautomatisering, men också att göra noggrann kravanalys, använda kvalitetskriterier och arbeta i team med kontinuerlig utveckling och integration tillsammans med programmerare. 

För att bli extra attraktiv på arbetsmarknaden får du förberedelse för ISTQB-certifiering (Foundational Level).

Kurser

– Testfaser i den generella projektmodellen 5 yhp
– Kravhantering, projektmodeller och arbetssätt inom
testning, 15 yhp
– Programmering för testare 40 yhp
– Scriptning för testare 40 yhp
– Testprocesser och testmetodik 30 yhp
– Testtekniker 40 yhp
– Testverktyg för administration och felrapportering 20 yhp
– Testverktyg för automatiserade tester 30 yhp
– Lärande i arbete 60 yhp
– Examensarbete 20 yhp

Det här får du arbeta med

Som Teknisk testare blir det ditt ansvar att hjälpa utvecklare (programmerare) att förutse och hitta avvikelser från de uppställda kraven, så att de kan säkerställa att en produkt - exempelvis en programvara eller webbplats - fungerar som tänkt i de system den ska ingå i. Du behöver kunna tillräckligt med programmering för att förstå vad utvecklarna gör. Du kommer att ha koll på exakt vad beställaren vill ha, och kan tolka kraven i varje utvecklingssteg så att det inte uppstår några fel eller problem. Din roll är att steg för steg säkerställa att teamet undviker misstag och ser till att produktens funktionalitet, stabilitet och prestanda testas, utvärderas och förbättras kontinuerligt. Du planerar och skapar strategier för testning, designar test, sätter upp och konfigurerar testverktyg och plattformar för testautomatisering, och du skapar automatiserade tester med hjälp av script och databaser.

Som Teknisk testare kommer du normalt att arbeta som en del i ett team som arbetar med kontinuerlig utveckling och integration. 

Vad erbjuder vi dig?

Om du läser en YH-utbildning hos oss på JENSEN yrkeshögskola får du mer än bara en attraktiv yrkeskompetens.

Du får en engagerad personal som ger dig en förberedelse inför arbetslivet och flera kontaktytor gentemot framtida arbetsgivare. Genom gästföreläsningar, studiebesök, företagsmingel och workshops skapar vi möjligheter för dig att bygga ditt kontaktnät och få ett försprång till drömjobbet. Vi hjälper dig också med hur du presenterar dig för en arbetsgivare på ett proffsigt sätt med CV, personligt brev och LinkedIn-profil, och tränar dig inför anställningsintervjun.

Vanliga frågor

Ansökan öppnar Februari 2019.

Ansökningskrav
Sv 2/B, Eng 6/B, Ma 2/B och Programmering 1

Vad gör jag om jag saknar något av dessa krav?
Det finns andra vägar!
Klicka här för mer information.


Kostar det något?
Utbildningen är helt gratis. Det enda du behöver betala är din kurslitteratur.

Har jag rätt till studiemedel?
Ja du har rätt till CSN.
Läs mer på csn.se


Sista ansökningsdag
1 maj 2019

Startdatum
Augusti 2019

Studietakt
100% klassrumsundervisning

 

Intervjuer

Alumn Pernilla Sund

Pernilla Sund utbildade sig till testare på JENSEN yrkeshögskola och tvekade inte en sekund på att satsa på en karriär inom IT.

"Man måste vara nyfiken, kommunikativ och strukturerad"

Pablo Garcia Munoz är Senior Test & Quality Specialist på företaget Quality Point och medverkar i ledningsgruppen för utbildningen Teknisk testare.

"Det är aldrig för sent att lära sig något nytt"

Alumnen Helena Erlingsson arbetar idag som testare efter att ha gått en utbildning på JENSEN yrkeshögskola.

Företagen som står bakom utbildningen

Addq
Avanza Bank
B3IT Management
Cinnober
Claremont Enterprise Development
Dfind
Entrydraft Nordic

Experis
Itello
Kentor, nu Sopra Steria
Nikita
Nordic Medtest
Progressor
Provide IT

QTEMA
Quality Point
Sigma Technology
Sogeti Sverige
Tarento
Uniqode

 

9/10_far_jobb

Jobb i rätt bransch

9/10 av alla deltagare som genomför våra Yh-utbildningar får jobb i rätt bransch. Rikssnittet ligger på 6/10. 

96_rekommenderar

Rekommendationer

96 % rekommenderar JENSEN yh! Det ser vi som ett bra betyg på att vi bedriver utbildning med hög kvalitet.

Nöjda studerande

"JENSEN yrkeshögskola och dess personal är väldigt tillgänglig och de arbetar hela tiden på att anpassa utbildningens innehåll efter arbetsmarknadens behov. Det i kombination med att utbildningen ger en både praktisk och teoretisk kunskap, gör att det känns som att jag på kort tid får en genväg till ett bättre framtida jobb."

Läs mer