Drifttekniker för fastigheter

Som drifttekniker inom fastighet utvecklar du ditt tekniska intresse, samtidigt som du både jobbar i team och får möjlighet att ta eget ansvar. Men vad innebär det egentligen att vara drifttekniker? Läs vidare så berättar vi vad jobbet går ut på, vad som krävs i form av utbildning och hur framtiden ser ut för yrket.  

4 fördelar med jobbet 

  • Det är ett varierande arbete med mycket problemlösning.
  • Du får jobba både i team och självständigt.
  • Du får gradvis mer ansvar och slutar aldrig utvecklas.
  • Du bidrar till hem och lokaler där människor trivs.

Vad gör en drifttekniker?

Vad du gör som drifttekniker inom fastighet skiljer sig från dag till dag. Och mellan olika arbetsplatser. Ofta arbetar du i team med ansvar för drift, underhåll och skötsel av flera objekt och fastigheter. Som drifttekniker har du ett praktiskt inriktat arbete som handlar om att planera och hitta lösningar som fungerar. 

Du kan få i uppdrag att hantera problem som dyker upp, säkerställa att fastighetstekniska system fungerar och bidra till förbättringsprojekt. En del vad jobbet på anläggningar är att övervaka driftdata vid datorskärmar. På anläggningar och i byggnader får du ofta göra kontrollrundor. I och med att arbetsuppgifterna varierar kommer du få öva dig på att strukturera ditt arbete, prioritera vad som ska göras först och ta egna initiativ och beslut. På plats i fastigheterna möter du ofta kunder, som det är viktigt att kommunicera professionellt med.

Att vara drifttekniker passar dig som

  • Är intresserad av hur saker fungerar.
  • Gillar problemlösning och gärna ”mekar” ibland.
  • Är en driven person som gillar att bidra till en helhet.
  • Är strukturerad, bra på prioritering och att fatta självständiga beslut.
  • Gillar att möta människor och att samarbeta.
  • Är intresserad av hur modern teknik kan energieffektivisera och göra anläggningar och fastigheter mer miljövänliga. 

Så blir du drifttekniker

Du kan bli drifttekniker efter att ha gått en teknisk utbildning på gymnasienivå. Ett annat alternativ är att studera på yrkeshögskola (YH), till exempel hos oss på JENSEN YH. Med en examen från oss har du vad som krävs för att bli drifttekniker. Hos många arbetsgivare är även B-körkort ett krav eller en stor fördel, i och med att du ofta kommer jobba på olika platser. 

Läs mer om utbildning till drifttekniker på vår yrkeshögskola.  

ANSÖK TILL UTBILDNINGEN HÄR

Yrkesroller som drifttekniker inom fastighet

Drifttekniker 
Drifttekniker är en övergripande term för yrkesområdet, men även den roll som många startar i. Här arbetar du i team och använder dina specialiserade kunskaper för att sköta driften av fastigheter. 

Driftledare
En driftledare leder projekt och uppdrag. I den här rollen arbetar du tillsammans med drifttekniker och fastighetsskötare, ibland även underleverantörer. Du kan få medverka vid upphandlingar, offerter och liknande. Med andra ord fungerar du som en sorts spindel i nätet. Det gäller att vara strukturerad, initiativrik och kommunikativ som driftledare.

Driftchef
Som driftchef har du en senior roll med personalansvar. Och du har ofta ett ansvar för ekonomi, merförsäljning och kundrelationer. I den här rollen får du möjlighet att ta ledarskap, hitta kreativa lösningar och utvecklas.

Framtidsutsikter
Det råder brist på drifttekniker inom den växande fastighetsbranschen och många arbetsgivare upplever att det är svårt att hitta personal med rätt kompetens. Mycket pekar på att efterfrågan på drifttekniker inte kommer minska i framtiden. Snarare går det att säga relativt säkert att fastigheter är en framtidssäker bransch. En utbildning till drifttekniker är alltså med största sannolikhet en bra investering i din framtid.

Läs mer om YH-utbildning till drifttekniker hos JENSEN.

ANSÖK TILL UTBILDNINGEN HÄR