Mjukvarutestare

Är du den sortens person som kan bli helt uppslukad av att lösa tekniska problem? Som mjukvarutestare har du till uppgift att säkra kvaliteten på olika sorters mjukvaror, innan de kommer ut på marknaden. Därför kallas yrket även QA-testare, där QA står för quality assurance. 

4 fördelar med jobbet

  • Du får se konkreta resultat av ditt arbete.
  • Du får utveckla ditt intresse för IT och problemlösning.
  • Du får växa socialt i en roll som kräver att du ifrågasätter och ber om förtydliganden på ett professionellt sätt. 
  • Om du vill göra karriär finns det möjlighet till det som QA-testare.

Vad gör en mjukvarutestare?

Vad en testare gör handlar i mångt och mycket om problemlösning. Om du är en person som kan bli helt uppslukad av att hitta svar på komplicerade frågor så kommer du troligen trivas. Du kommer aldrig sluta lära dig nya saker, oavsett om du väljer att arbeta med en enskild produkt eller går mellan olika projekt. Mjukvaror utvecklas och nya intressanta utmaningar dyker ständigt upp. 

Att vara QA-testare passar dig som

  • Är nyfiken och gillar att utforska hur saker hänger ihop.
  • Har ett genuint intresse för mjukvara.
  • Gillar att lära dig nya saker och att driva projekt.
  • Vill ha möjlighet att testa olika roller under ditt arbetsliv.

En bra väg till jobb inom mjukvarutestning är att studera på yrkeshögskola. Till exempel kan du gå vår utbildning till Teknisk testare som pågår i 1,5 år. Den är kostnadsfri och ger dig rätt till CSN. Du betalar bara för din kurslitteratur. Vi ställer vissa krav på behörighet från gymnasiet, men det finns även alternativa sätt att få en plats. Efter utbildningen hos JENSEN yrkeshögskola har du rätt kunskaper för att få jobb inom mjukvarutestning. Läs mer om att studera till teknisk testare hos oss.

Ansök till utbildningen här

Yrkesroller inom mjukvarutestning

Testspecialist
En testspecialist är en IT-testare som förbereder och utför tester av system, tar fram kravställningar och är med och driver utvecklingen av verksamhetens tester.

Speltestare
Uppdraget för en speltestare är att arbeta med quality assurance inom just spel. Allt för att användarna ska få uppleva dem på bästa sätt vid lansering.

Systemtestare
Genom att sätta sig in i användarnas perspektiv på system och program ser systemtestare till att upplevelsen blir sömlös. Med ett vaket öga för detaljer ser de över alla delar av mjukvaran för att upptäcka fel och problem.

Testledare
Som testledare får du en mer senior roll, som du kan nå efter några år inom branschen. En testledare styr arbetet och ser till helheten för att prioritera vad som ska göras. Du driver även genomförandet av tester och ska gärna vara bra på att samarbeta.

Testdesigner
Rollen som testdesigner är mer senior och kräver generellt ett par års erfarenhet. Här gäller det att se till beställarens krav och kundernas behov för att designa tester som låter dig utvärdera systemens funktion på ett rättvisande sätt.

Framtidsutsikter
Mycket pekar på att arbetsmarknaden för testare och andra IT-specialister kommer att fortsätta växa. Redan idag är personer som kan kontrollera kvaliteten på system och programvaror mycket eftertraktade på arbetsmarknaden. Att mjukvaror fungerar blir en allt mer central del av många människors vardag, därför behövs den kompetens som en QA-testare har. I och med det är yrket som testare relativt framtidssäkert.

Är du intresserad av att bli mjukvarutestare? Läs mer om vår utbildning Teknisk testare.

Ansök till utbildningen här