Ansökan

Det är viktigt att din ansökan är fullständig och innehåller de bilagor som efterfrågas. Behörighetskrav för din ansökan hittar du i faktarutan på respektive utbildningssida. Ju tidigare du lämnar in din ansökan desto större är chansen att vi hinner återkoppla innan sista kompletteringsdag. Frågor och svar kring antagningsprocessen hittar du nedan.

Saknar du behörighet men vill studera hos oss ändå?  Här hittar du alla viktiga datum för antagningen 2025.

Vi ser fram emot din ansökan!

Gå till ansökan

Om antagningen

- Klicka på Ansök under den utbildning du är intresserad av
- Registrera konto med dina personuppgifter på yh-antagning.se
- Ladda upp betyg och eventuella övriga dokument enligt behörighetskraven
- Skicka in din ansökan
- När du skickat in din ansökan får du meddelanden angående din ansökan via yh-antagning.se

Ju tidigare du lämnat in en komplett ansökan desto bättre. Betyg från avslutad gymnasieutbildning ska antingen vara en skannad eller fotad version av originalet. För tillträde till vissa av våra utbildningar krävs också arbetslivserfarenhet och då ska du skicka in ett tjänstgöringsintyg. Vad som gäller som särskilda förkunskapskrav hittar du under respektive utbildning.

När du gjort en ansökan kommer vi bearbeta den inom kort. Du kommer då få information om du är behörig eller obehörig. Är du obehörig får då möjligheten att komplettera din ansökan med vidare bilagor. Var noga med att din ansökan innehåller de bilagor som motsvarar behörighet för utbildningen. Det är ditt ansvar att kontrollera att alla nödvändiga betyg och dokument finns med i din ansökan.  

För att vara behörig till alla utbildningar krävs en gymnasieexamen eller motsvarande. Motsvarande gymnasieexamen kan vara exempelvis betyg som man läst i sitt hemland.

Oavsett när du gick gymnasiet behöver du ha godkänt i matematik 1, engelska 5 och svenska 1, eller motsvarande. Du anses vara behörig till en utbildning om du uppfyller något av följande krav:

1. Avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning
2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven under punkt 1,
3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning eller,
4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Varje utbildning har en särskild behörighet som krävs för att bli antagen till just den utbildningen. Det kan till exempel vara betyg i en specifik gymnasiekurs eller krav på yrkeserfarenhet. Läs mer om särskild behörighet och vad som gäller för just den utbildningen du är intresserad av.

Då behöver du en bedömning och översättning av dina utländska betyg från Universitets- och högskolerådet. Du ansöker det hos UHR.se i god tid då deras handläggningstider kan variera. Glöm inte att du fortfarande behöver vara godkänd i Matematik 1, Engelska 5 och Svenska 1 för ha grundläggande behörighet.

Om du fortfarande studerar, exempelvis på gymnasiet eller inom vuxenutbildningen, och inte kan lämna in dina slutbetyg före sista kompletteringsdag, behöver du istället skicka in ett betygsutdrag. Detta hjälper oss att säkerställa att du följer utbildningen enligt kursplan. Bifoga även ett intyg från din skola som bekräftar detta.

För dig som inte uppfyller de formella kraven på grundläggande behörighet och/eller särskilda förkunskaper finns ändå en möjlighet att bli antagen via reell kompetens. Skolan kan göra undantag om man bedömer att en sökande kommer att kunna klara utbildningen och arbeta inom det yrke utbildningen leder till. Du måste då sammanställa och bifoga dokument som styrker kunskaper och kompetenser som är relevanta för den sökta utbildningen.

Reell kompetens betyder att du kan tillgodogöra dig en utbildningsplats trots att du inte har den formella behörigheten. Det är hela din samlade erfarenhet oavsett hur du har fått den. Till exempel kan det vara arbetslivserfarenhet, erfarenhet från föreningsliv och fritidsintressen. 

När du söker med reell kompetens behöver du bifoga bilagor som visar på din reella kompetens, såsom arbetsgivarintyg, certifikat och/eller betyg även om de inte är fullständiga. Var noggrann så att underlaget blir bedömningsbart. Du behöver också motivera varför du anser att dina kunskaper ligger i nivå med behörighetskraven för den utbildning du vill söka. Det gör du i din ansökan på yh-antagning.se. På alla våra utbildningar kan du ansöka genom reell kompetens. Läs mer i formuläret för kompetenskartläggning: Stödmaterial - Myndigheten för yrkeshögskolan (myh.se)

Vi har inga behörighetsprov, men för sökande som saknar behörighet erbjuder vi kostnadsfria preparandkurser i Matematik 2, Engelska 6 och Programmering 1. Dessa kurser ger dig möjlighet att komplettera de kunskaper du behöver för att bli behörig till våra utbildningar. Notera att vi inte skriver ut intyg eller certifikat för genomförd preparandkurs hos oss. 

Urvalsprocessen varierar beroende på vilken utbildning du söker. För många utbildningar har du möjlighet att göra ett urvalsprov för att samla fler poäng. Även gruppintervju kan förekomma. Mer detaljerad information får du när du skickar in din ansökan.

Urvalstestet skrivs digitalt på distans för dig som är behörig. Testet är endast öppet på angivna dagar samt tider. Man behöver inte anmäla sig till testet i förväg utan man väljer själv den tid som passar. För att öka dina chanser rekommenderar vi att du genomför urvalstestet.
 

Vi tar inte hänsyn till meritpoäng i form av betyg eller resultat på högskoleprovet. Först och främst måste du uppfylla behörighetskraven för den utbildning du söker. 
När du är behörig får du möjlighet att genomföra ett urvalstest. Ju högre urvalspoäng du har, desto större chans har du att få en plats på utbildningen. Urvalspoängen baseras på testresultatet. Om två sökande har samma urvalspoäng sker en automatisk lottning.

För att öka dina chanser rekommenderar vi att du genomför urvalstestet.

Efter ordinarie ansökningsperiod kan vissa utbildningar öppna upp för sen anmälan. Det betyder att du kan söka en reservplats till utbildningen och ha chans att bli antagen om det dyker upp lediga platser.

Du kan endast bli antagen till en utbildning i taget på JENSEN yrkeshögskola. Men det innebär inte att du blir struken från andra utbildningar som du har sökt.

Har du tackat ja till en utbildning står du fortfarande kvar som reserv på resterande utbildningar som du har sökt. Om du ångrar dig och vill tacka ja till en annan utbildning kommer du först behöva tacka nej till den du redan har tackat ja till.

Det är svårt att svara på. Det brukar röra på sig en hel del i reservlistorna. Du kan följa ditt reservnummer på din ansökan på yh-antagning.se

Vi tar in reserver cirka 3-4 veckor efter att utbildningen har startat. När utbildningen har startat har du bara en dag på dig att tacka ja till din plats. Se därför till att din mailadress är uppdaterad på yh-antagning.se.